• roof

    Dobře zvolená střešní krytina je základ

    21.8.2023 | autor: David K. | sekce: Stavba

    Kvalitní a dobře provedená střecha je základem spokojeného bydlení, o tom není žádných pochyb. Pokud se tedy chystáte pořídit novou střešní krytinu nebo naopak hodláte vyměnit tu starou, začtěte se do následujících řádků. Přinášíme vám totiž výhody a nevýhody většiny nejpoužívanějších střech. Stačí si pouze vybrat.

    Betonové a keramické tašky

    Začněme u betonových tašek, v jejichž prospěch hovoří především nízká hladina hluku při dešti a také to, že žádným způsobem nekorodují. Ostatně, nic vám nebrání v tom, shromažďovat dešťovou vodu ze střechy. Jednoduchá je také jejich výměna. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že jsou těžší, mají minimální rozpětí a jsou náchylnější na poškození od silného krupobití.

    Pro keramickou tašku hovoří zajímavý tvar a nadčasový vzhled. Oceníte také to, že nekoroduje. Připravte se ovšem na její vyšší pořizovací cenu. Po nějakém čase také může dojít ke ztrátě voděodolnosti a nabízí i menší odolnosti při silnějších větrech.

    Asfaltové a velkoformátové krytiny

    Pokud jde o asfaltové krytiny, oceníte jistě vzhledovou stránku věci. Jednotlivé krytiny se navíc mohou překrývat. Ani ve slaném prostředí taková střecha nebude korodovat. Počítejte ovšem s tím, že lepidlo postupem času ztrácí na své kvalitě, údržba zrovna nepatří k nejjednodušším a silný vítr také nebude vaším přítelem.

    Pro velkoformátové krytiny hovoří bezpochyby přemíra spousta barev, nízká hmotnost a jednoduchá montáž. Takovou krytinu budete moci celkem snadno ohýbat a řezat. Od hřebene až po žlab se ve výsledku nemusíte zaobírat žádnými spoji. U této střešní krytiny vás ovšem nepotěší relativně krátká záruka v délce trvání maximálně deseti let, předepsaný minimální sklon střechy a nutno sněhových zábran. Jak vidíte, každý typ střechy má své klady a zápory a je pouze na vás samotných, co od ní očekáváte a na jakou stavbu ji chcete aplikovat.

    Rate this post