• Jak efektivně vytápět a zároveň zajistit ohřev vody

    10.6.2014 | autor: redakce | sekce: Energie

    Nejenom v domech, ale také v bytech je často velmi důležité zvolit, jakým způsobem bude celé obydlí vytápěno, a také jakým způsobem bude ohřívána teplá voda. V tomto ohledu existuje hned několik různých množností, které jsou více či méně náročné, nebo více či méně ekologické. Co zatím v poslední době vychází nejlépe, a to jak pro rodinné doby, tak především byty, to je plynový kotel s ohřevem vody. A jak napovídá sám název, tím hlavním palivem je samozřejmě zemní plyn. Jeho použití je tedy možné pouze v objektech, kde jsou k dispozici právě jeho rozvody.

    Na vytápění, i teplou vodu

    jak efektivně vytápět a zároveň zajistit ohřev vodyVýhoda daného kotle spočívá v tom, že může být využíván hned na dva hlavní aspekty spojené s teplou vodou. Tím hlavním je samozřejmě vytápění daného objektu, kdy kotel ohřívá vodu, která dále prochází topným systémem. Dále ale ohřívá i pitnou vodu, určenou pro koupání, či mytí nádobí. V tomto ohledu funguje plynový kotel s ohřevem vody na funkci průtokového ohřívače, což samozřejmě znamená, že ohřívá jen vodu, která je aktuálně využívána. Není tak nutný žádný velký zásobník, jako je tomu například u ohřevů v případě boilerů, nebo jiných možností.

    Ekologická a poměrně úsporná možnost

    Další výhodou je jistě ekologičnost, jelikož při spalování plynu vzniká naprosté minimum zplodin, které jsou komínovým systémem posílány do ovzduší. Zároveň ale nadchne poměrně zajímavou finanční úsporou, a to s ohledem na celkové náklady ohřevu. Oproti boileru je totiž plyn spotřebováván pouze v případě, kdy točíme teplou vodu. Kotel se sepne, a danou vodu začne ohřívat. Následně opět dojde k jeho vypnutí. Totéž platí i v případě topení, kdy pracuje pouze v době, kdy chceme danou místnost nebo místnosti vytápět.

    Díky těmto přednostem se tak stává plynový kotel s ohřevem vody poměrně vyhledávanou alternativou do celé řady objektů, a to především tam, kde je třeba brát ohled na snadné použití a pravidelnou dostupnost jak teplé vody, tak i vody k vytápění.

    Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: Grant Cochrane).

    Rate this post