• house

    Víte, co si představit pod zkratkou PENB?

    12.2.2024 | autor: David K. | sekce: Byt a dům

    Na zkratku PENB můžete narazit především v oblasti stavitelství a bydlení. Pojem, který souvisí primárně se zákonem č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Jak už možná řada čtenářů správně tuší, tento výraz se primárně pojí s energetickou náročností budov. Za zkratkou PENB se totiž ukrývá průkaz energetické náročnosti budovy.

    PENB v detailech

    S pomocí průkazu energetické náročnosti se hodnotí spotřeba energie související s provozem nemovitosti v daném časovém úseku. Na základě určitých měření a výpočtů pak dochází k zařazení do jedné ze sedmi kategorií. Ty jsou označeny písmeny A až G. A je považováno za to nejlepší, naopak G za to nejhorší.

    Výstupem toho všechno je dokument označovaný právě zkratkou PENB. Jeho celková platnost je deset let ode dne vyhotovení. Pokud dojde k nějaké úpravě nemovitosti, je zapotřebí nechat vyhotovit nový průkaz energetické náročnosti budovy. Tento dokument samozřejmě může tvořit pouze akreditovaná osoba s potřebnými znalostmi.

    Kde můžete využít průkaz energetické náročnosti budovy?

    Pokud si říkáte, kde se vám takový dokument může hodit, prozradíme vám to. Je to kupříkladu při výstavě novostavby. PENB budete potřebovat také při již zmiňovaných zásadních změnách na domu. Vhod vám ovšem přijde i při prodeji nemovitosti, včetně samotného pronájmu. Ať už jde o celou budovu nebo jen ucelenou část budovy. Průkaz energetické náročnosti budovy je vyžadován také při využívány budovy orgánem veřejné moci. Zde je klíčovou celková energeticky vztažná plocha přesahující hodnotu 250 metrů čtverečních.

    Pozor si dejte také na odlišnost mezi průkazem energetické náročnosti budovy a energetickým štítkem. Ten totiž hodnotí pouze prostup tepla obálkou budovy. Jak už zaznělo v řádcích výše, PENB zahrnuje zhodnocení celkových energetických nákladů na provoz budovy. To byste měli mít vždy na paměti.

    Rate this post