• Od zdravotnictví po kvalitu vody – pH metry mají široké využití

    30.1.2016 | autor: redakce | sekce: Ostatní, Inzerce

    Kromě akademické chemie nalézají pH metry využití i v praktickém každodenním životě. Tyto laboratorní přístroje slouží analýze kyselosti látek, které mohou být podle naměřeného pH kyselé, neutrální či zásadité.

    Měření kyselosti se provádí například v potravinářském průmyslu. pH lze zjišťovat například u džusů, chleba, jogurtů, masa, mléka, sýrů či jogurtů. pH metry nalézají využití i v oblasti hygieny a péče o tělo, kyselost je důležitá u veškeré kosmetiky i čisticích prostředků. Potenciometrické měření je klíčové i ve zdravotnictví, kde se určuje pH krve, slin či pokožky.

    PH

    pH je nutné znát i u vod

    Kromě toho hrají pH metry nezastupitelnou roli při analýze kvality vod. Nejedná se přitom jen o pitnou či podzemní vodu.

    Velmi častá je dále měření pH vody v bazénech, například příliš nízké pH může vést k podráždění pokožky, příliš velké způsobuje tvorbu. Kromě toho lze využít laboratorní techniku pro zjišťování kyselosti akvarijní, dešťové a mořské vody.

    Různé typy pH metrů

    Samotné měření pH může probíhat buď v laboratoři, nebo v terénu. Pro tento účel slouží přenosné pH metry, které jsou dostatečně odolné vůči vlhkosti. Zároveň se s nimi většinou jednoduše manipuluje.

    Kromě se při nákupu laboratorní techniky vyplatí zjistit, zda je součástí pH metru vestavěná tiskárna a jestli je možné naměřená data přenést do počítače a jednoduše zobrazit například v Excelu.

    Rate this post