• Solární panely se stávají samozřejmostí

    30.11.2015 | autor: redakce | sekce: Energie

    Solární panelyVýroba elektřiny prostřednictvím solárních panelů je bezesporu ekologická. Diskutabilní může být zábor kvalitní zemědělské půdy. Solární elektrárny jsou sice stavby na určitou dobu, takže za cca 20 let provozu by měly být odstraněny. Ovšem půdu pod nimi bude nutné zrekultivovat.

    Tato starost odpadá majitelům rodinných domů, kteří si instalují solární panely na svou střechu. Mohou se stát dodavateli elektřiny, anebo se stát, alespoň částečně, nezávislý na druhých. V současné době je na trhu několik typů solárních panelů.

    Základní dělení je na:

    • ploché deskové (nejlevnější, ideální k ohřevu vody)
    • deskové vakuové (energii z nich lze získat i při minimálním slunečním svitu, jsou však dražší)
    • trubicové vakuové (ideální pro vytápění budov, méně pro ohřev vody)

    Na začátku rozhodování je třeba určit, k jakému ohřevu bude sloužit – může to být voda v bazénu, může sloužit k větrání, ohřevu a klimatizaci, může se jednat o záložní zdroj nebo o hybridní zdroj. Stejně důležité je třeba stanovení předpokládané spotřeby. Kdo chce komplexní řešení, možná zvolí hybridní systém. Má tu výhodu, že téměř všechnu elektřinu vyrobenou ze solárních panelů je možné použít pro vlastní spotřebu, zároveň však nevylučuje možnost dodávání do distribuční sítě. Elektrickou energii vyrobenou z hybridního fotovoltaického systému lze využít také na provoz klimatizace nebo bazénu. Hybridní systém dokonce umožňuje vyrobenou energii kumulovat a využívat v noci.

    Solární panely je běžné umísťovat na střechu rodinného domu, není to však podmínka. Zrovna tak mohou být umístěné třeba na zahradě. Tam se totiž, na rozdíl od střechy, „mohou točit za sluncem“. Existuje mapa osvitu republiky, ze které je zřejmé, že největší „výtěžnost“ ze solárních panelů mají na jihu Moravy.

    A pořizovací cena solárních panelů? Orientačně se pohybuje mezi 3000,- až 6000,- Kč za metr čtvereční u deskových, tedy těch nejlevnějších. Získat přitom můžete asi 500 kWh za rok. Více energie můžete získat z trubicových solárních panelů, asi 650 kWh za rok na metr čtvereční, ovšem více také zaplatíte. Ceny se pohybují od 10 000,- do 26 000,- Kč.

    Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: -Marcus-).

    Rate this post