• birdhouse

    Budka pro ptáky jako ikona vaší zahrady

    18.12.2023 | autor: David K. | sekce: Zahrada

    Máte rádi přírodu? S nadšením zvelebujete svoji zahradu kolem domu a doplňujete ji o nejrůznější věci? Co takhle ptačí budka. Ta se můžete stát dominantou vašich zahradních prostor, ať už si ji vyrobíte svépomocí nebo zakoupíte. Zároveň do své blízkosti přitáhnete ještě více fauny v podobě nejrůznějších ptáků. Málokdo však tuší, že každý pták vyžaduje trochu odlišný typ budky.

    Zvolte tu správnou ptačí budku

    Pokud si ze své terasy nebo zimní zahrady užívat pohledu na ptáčky poskakující na krmítku u budky, měli byste se rozmyslet, o jaké druhy ptáků máte vlastně zájem. Pakliže to má být špaček, vaším cílem se stane špačník. Jeho optimální rozměry z pohledu výšky, šířky a hloubky musí být 30x15x15 cm. Nepodceňujte ani velikosti vletového otvoru. Průměr je přibližně 50 mm a jeho výška ode dna ptačí budky musí být asi 20 cm. Přesně v takové budce se vám rád zahnízdí jak špaček obecný, tak brhlík nebo sýkora.

    Pokud máte zálusk na sýcovník, připravte si ptačí budku o trochu jiných rozměrech. Ty by měly být 40x20x20 cm, přičemž vstupní otvor bude alespoň 80 mm. Kromě sýce obecného vytvoříte příjemné zázemí i pro kavku obecnou nebo holuba doupňáka. Zkrátka, kdo dřív přijde, ten dřív bydlí.

    Postavte si poštolník

    Přilákat ke své zahradě nemusíte pouze malé ptactvo. Do patřičné vzdálenosti od svého domu můžete umístit i tzv. poštolník. Jeho název je celkem jasně vypovídající. Jedná se o zázemí pro poštolku obecnou nebo kalouse ušatého. Rozměry takového zázemí musí být 30x20x20 cm, přičemž otvor je třeba větší, to až přes dvě třetiny čelní stěny.

    V podobném duchu můžete vytvořit i mnohé ptačí budky, jimž se říká kupříkladu sýkorník nebo polobudka pro pěvce. Do ní se vám nastěhuje třeba střízlík, rehek obecný, konipas bílý a jiní pěvci. Stačí skutečně málo, aby si na svoji zahradu přilákali ptáky odlišné velikosti.

    Rate this post