• garden

    Bojuje s krtkem na zahradě? Poradím vám, jak na něj

    22.11.2021 | autor: David K. | sekce: Zahrada

    Krtek je na první pohled velice roztomilým tvorem, o tom není žádných pochyb. Názor na něj však změníte v okamžiku, kdy se vám objeví na zahrada. Krtince a velká spoušť nepotěší žádného nadšeného zahrádkáře, jemuž se pod rukama bortí úroda i dlouho pěstovaný anglický trávník. Pokud se chcete zbavit krtka na zahradě, přinášíme vám několik osvědčených tipů, jak na něj.

    Začněte s pozvolným vystěhováním

    Na krtka byste měli pomalu a humánně. Například tak, že do zahrady a míst, která pravidelně okupuje vysadíte vybrané plodiny a rostliny. Typickým příkladem je česnek, afrikány, pryšce a podobné. Jak asi správně tušíte, jde o plodiny krtkovi nevábně vonící. Je ovšem pravdou, že pachové zbraně nemusí zabrat vždy, navíc, když máte na zahradě spoustu jiné potravy.

    Pokud na krtka chcete vyzrát přirozenou cestou, pořiďte si k domu kočku. Ta je krtkovým velkým nepřítelem, takže když se pohybuje kočka nebo kočky po pozemku, krtek obvykle změní svoji adresu.

    Plašiče a pasti

    V chytání krtka můžete samozřejmě přitvrdit. Pokud nezaberou výše uvedené tipy, začněte vyrábět domácí plašiče. Pet láhve napíchnuté na ocelovou tyč dělají dostatek rámusu na to, abyste krtka mohli vystrnadit ze svého pozemku. Krtek je totiž milovníkem klidu. Popřípadě můžete zakoupit ultrazvukové plašiče, které mu budou hodně vadit. Jejich nevýhodou je to, že mohou svým zvukem omezovat i jiná zvířata v okolí.

    Takovou poslední metou v chytání krtka na zahradě se stávají pasti. Vybírat můžete mezi těmi humánními a nehumánními. Je to například trubka, do které vleze a už se nedostane ven. Pak ho stačí jen vyklepnout do kýble a donést na jiné místo hodně daleko od domu. Mezi nehumánní pasti patří čelisti a podobné produkty. Ať už zvolíte jakoukoliv metodu, přejeme vám hodně štěstí při lovu. Věřte, že ho budete rozhodně potřebovat.

    Rate this post