• Stavba domu s pomocí 3D tiskárny není nic nemožného

    4.4.2022 | autor: David K. | sekce: Stavba

    3D tiskárny asi není třeba komukoliv zdlouhavě představovat. Moderní zařízení napojené na počítač je schopnosti tvořit cokoliv z patřičné hmoty. Tato technologie se díky svým možnost dokonce užívá také ve zdravotnictví a v mnohých dalších oblastech. Dokázali byste si ale představit, že taková 3D tiskárna vám jednou může postavit dům? Asi jenom stěží.

    Stavební 3D tiskárny

    Na světě už existují nejrůznější projekty, které 3D tiskárny využívají ke stavění domů. Nejedná se pochopitelně o žádné malé produkty, z nichž lezou plastové výrobky. Vzhledem k tomu, že takový stoj má sloužit ke stavbě nemovitosti, jedná se o velká zařízení. A pracovní náplní není žádný plast, nýbrž beton.

    Ten je z hlediska spotřeby optimálním stavební materiálem. Dokáže si poradit s různými tvary a je pevný. Stačí jen naprogramovat 3D tiskárnu tohoto typu a stavba může začít. V Číně už takový dům postavili. Měl plochu kolem čtyř stovek metrů čtverečních a jeho budování probíhalo asi čtyřicet pět dní.

    Moderní 3D tiskárny ve stavitelství dbají na pevnost, bytelnost, bezpečnost a odolnost jednotlivých částí. Díky tomu dokáží nahradit lidskou práci, a hlavně nedostatek stavebních sil. Urychlí pracovní procesy a přináší cenovou dostupnost pro sociálně slabé skupiny občanů.

    Na kolik vyjde dům z 3D tiskárny?

    Pokud bychom měli být konkrétní, tak například v Rusku dokázali prostřednictvím 3D tiskárny postavit dům o dispozicích 2+1 za jediný den. Cena vyšla zhruba na 80 000 Kč. Jde pochopitelně o malou životní plochu, ale mnoha jedincům to naprosto stačí. A s přihlédnutím k ceně se jedná o bezkonkurenční nabídku.

    Pravdou ovšem zůstává, že stavění domů prostřednictvím 3D tiskáren je teprve v plenkách, a proto si ještě musíte nějaký ten čas počkat. Je to však krok tím správným směrem a možná se i vy jednou dočkáte takové nemovitosti.

    Rate this post