• Jak vybrat správnou digestoř podle odvětrání a konstrukce

    7.2.2019 | autor: redakce | sekce: Doplňky, Inzerce

    Jak vybrat správnou digestoř? Aktuální otázka pro ty, kteří si lámou hlavu nad koupí nového odsavače par. Kromě základních kritérií je potřeba se zaměřit na vhodný typ odsávání par a druh konstrukce.

    Jak vybrat správnou digestoř pro konkrétní kuchyň – 3 základní kritéria

    Při volbě vhodného odsavače par je důležité se zaměřit na:

    1. velikost kuchyně – souvisí s volbou výkonu
    2. umístění a velikost varné plochy – určuje volbu konstrukce
    3. způsob odvětrávání – souvisí s možností nebo nemožností odvádět zplodiny vaření ven z bytu.

    Typy digestoří podle způsobu odvádění zplodin

    Historicky první byly spotřebiče s odtahem – tedy takové, které odvádějí nežádoucí páry ven z bytu. S vývojem technologií se na trhu objevil typ odsavače s recirkulačním provozem.

    Odtahové systémy

    Tento systém lze použít tam, kde je možnost odvést odsáté zplodiny pomocí potrubí z bytu. Existují tři možnosti, jak to provést:

    1. přes vnější stěnu domu
    2. větrací šachtou, kterou může být komín určený pouze k tomuto účelu nebo odtahové potrubí
    3. stropem

    Při rozhodování, zda použít tento typ odsavače par je důležité věnovat pozornost:

    1. průměru odtahového potrubí – nesmí být menší než průměr vývodu přístroje
    2. délce potrubí – čím delší je cesta odsátého vzduchu ven, tím je hlučnější a může dojít ke snížení efektivity
    3. zpětné klapce, aby do potrubí nezatékalo.

    Přednosti odtahových systémů:

    1. velký výkon a efektivita
    2. snadná údržba
    3. cenová nenáročnost- neobsahují výměnné uhlíkové filtry
    4. nízká hlučnost

    Recirkulační systémy

    Ne v každém bytě je možné odvádět páry vzniklé vařením ven. V tom případě přichází na řadu systém s recirkulačním provozem.

    Princip recirkulace je jednoduchý. Nasátý vzduch prochází tukovým a uhlíkovým filtrem zpět do místnosti. Filtry je potřeba 2-3 x ročně, v závislosti na konkrétním druhu, měnit nebo čistit.

    Výhody recirkulačního odsavače par:

    1. jednoduchá instalace
    2. není potřebné odtahové potrubí

    Kombinované systémy

    Moderní odtahové odsavače par mají často možnost použít také recirkulaci vzduchu. Podle aktuálních podmínek je možné zvolit jednu nebo druhou možnost odsávání.

    Výběr digestoří podle konstrukce

    Zásadní význam pro výběr konstrukce odsavače par má velikost varné desky a její umístění v prostoru kuchyně. Možností je šest:

    1. komínové
    2. vestavné
    3. podvěsné
    4. ostrůvkové
    5. rohové
    6. výsuvné

    Klasické komínové

    Tento typ patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější. Obvykle využívá odtah ven. Hodí se do velkých kuchyní a kuchyní spojených s dalším obytným prostorem. Předností je vysoký výkon a široký výběr. Často je komínový odsavač par skvělým designovým kouskem.

    Vestavné

    Vestavné modely se obvykle používají v menších prostorech. Jsou typické např. pro panelové domy a jejich malé kuchyně. Odtahové potrubí je zabudované do horní skřínky linky a nenarušuje nijak vzhled. Důležité je dbát na správný rozměr přístroje, aby se nesnižovala účinnost.

    Podvěsné

    Podobně jako vestavný model se tyto digestoře umisťují pod skříňku. Další možností je podvěšení do volného prostoru nad varnou desku. Je to vhodný typ pro varné plochy umístěné uprostřed kuchyně. Vzhledem k tomu, že vzduch se čistí recirkulací, je vhodný pro menší prostory. Výhodou je nízká cena, kompaktní vzhled a snadná montáž.

    Ostrůvkové

    Ostrůvkový model slouží pro varnou desku, která není umístěná v kuchyňské lince, ale v prostoru. Vzhledem k tomu, že se obvykle jedná o typ s odtahem, musí se vyřešit vedení potrubí stropem. Před zakoupením se doporučuje ověřit nosnost stropu, aby později nedošlo ke komplikacím.

    Tyto modely mají vysoký výkon, proto se hodí do velkých místností. Se svým moderním vzhledem se často stávají dominantou kuchyně.

    Rohové

    Výrobu rohových odsavačů par si vynutily velké rohové linky, které mají umístěnou varnou plochu do rohu. Designově dotváří moderní vzhled těchto prostorů. Obvykle jsou napojeny na odtah, ale mohou být i recirkulační.

    Výsuvné

    Tento nenápadný typ je vestavěn přímo do kuchyňské skříňky, a pokud se nepoužívá, není vůbec vidět. Vytažením se zároveň zapíná, zasunutím zpět vypíná. Funguje na recirkulačním principu a je vhodný do menšího prostoru.

    Na co nezapomenout

    Na závěr je potřeba ještě zjistit výkon, hlučnost, funkce a energetickou náročnost a zajít se podívat na vybraný model k prodejci.

    Nyní již víte o konstrukcích digestoří a odvětrávacích systémech více, než většina lidí a jistě jste už zjistili, která digestoř je pro vás ta pravá. Neváhejte nově nabyté znalosti využít při výběru nového spotřebiče!

    Patříte i vy k lidem, kteří si rádi vyhledávají informace sami a věci si vlastnoručně osahají nebo vše svěřujete do rukou odborníků? Podělte se s námi v komentářích o tom, jak postupujete při výběru nových věcí právě vy!

    Rate this post