• Co neopomenou při koupi nového bytu

    26.2.2018 | autor: redakce | sekce: Byt a dům

    Koupě nového bytu může být radostí, ale v některých případech také poměrně velkou starostí. Je to dáno hlavně tím, že mnozí developeři se zkrátka snaží své komplexy a byty co nejdříve dokončit, a již tolik nekontrolují to, zda je vše v naprostém pořádku. Na první pohled dokonalý byt tak může odtajnit celou řadu problémů, se kterými můžete mít v budoucnu problémy.

    Zaměřte se na lokalitu jako takovou

    Jistě znáte známé věty z různých katalogů a webových stránek, kdy je v okolí dobrá dostupnost služeb, škol, nebo MHD. V tomto ohledu rozhodně platí rčení – důvěřuj, ale prověřuj. Zastávka MHD sice může být blízko, ale pokud ji obsluhují dva autobusy denně, nemusí to být nic vyhovujícího. Stejně tak dostupnost škol – jedná se o skutečně jak mateřské, tak i základní? Podobně to může být s obchody, s místy pro relaxaci, nebo také s tím, kdy budete vyhledávat volnočasové aktivity. Vše může hrát velkou roli.

    Pozor na případné nedodělky a reklamace

    autor: artur84 (freedigitalphotos.net)

    autor: artur84 (freedigitalphotos.net)

    A pokud vás byt jako takový na první pohled okouzlí, rozhodně zkontrolujte, zda vše funguje, jak má. Rozhodně totiž není žádnou výjimkou, že nejčastěji subdodavatelská firma řeší řadu věcí až za pochodu, a to v případných reklamacích. Ani ty nemusí být vždy jednoduché, jelikož na celé stavbě se podílejí různé firmy, a dopátrat se té správné, a přimět ji k nápravě, je často velmi zdlouhavý a složitý proces.

    Nezapomeňte se informovat o reálných nákladech

    Různé zálohy na provoz bytu sice mohou být příjemnou věcí, zvláště pokud jsou poměrně nízké. Problémy však mohou nastat v každoročním vyúčtování, kdy se zjistí, že pokrývají sotva polovinu skutečných nákladů. A nemusí se jednat primárně o elektřinu, vodu nebo plyn, ale třeba o energii společných prostor, firmu, která se stará o úklid, nebo o firmu bezpečnostní. To vše jsou náklady, jejichž reálnou výši je dobré znát předem.

    Parkovací místo bývá často problémem

    Řada komplexů má navíc k dispozici podzemní garáže. I v tomto ohledu si zjistěte, jak je to s vaším parkovacím místem. Ne vždy je již v ceně bytu, a tak je nutné ho buď dokupovat, nebo získat formou měsíčního pronájmu. To vše mohou být komplikace, které se zdají zpočátku jako jasné věci, ale v konečném důsledku jsou zcela jinak. Stejně tak případné sklepní kóje, která taktéž ne vždy k danému bytu patří.

    Pozor i na ceny

    Také není žádnou výjimkou, že dané byty může prodávat více realitních kanceláří. A rozhodně neplatí, že by měli stejné ceny. Je tedy taktéž dobré zjistit si i konkurenční nabídky, a případně se snažit získat slevu. Ta není v oblasti realit ničím neobvyklým, a často se s ní v prodejní ceně také počítá. Ve výsledku tedy lze byt zakoupit o nějaké to procento méně, než kolik je cena uvedená v inzerátu. Pouze pozor na to, aby i stejná cena byla uvedená ve smlouvě, kterou podepisujete.

    Rate this post