• Rozhodli jste se pro katalog rodinných domů? Vzhled domu není to nejpodstatnější

    14.11.2017 | autor: redakce | sekce: Byt a dům, Inzerce

    Před výběrem toho správného domu z katalogu nezapomínejte na dostatek úložného místa, umístění oken, na velikost a tvar vašeho pozemku.

    Vybíráte dům z katalogu? Někdy je těžké vyznat se v ohromné nabídce projekčních a architektonických firem. Ale pokud si vybíráte dům z katalogu, neměli byste se rozhodovat jenom podle jeho vzhledu a barvy na obrázku. Omítku či krytinu střechy můžete změnit, ale nevyhovující dispozice se vám bude měnit jen těžko. Čím se tedy zabývat při výběru, abyste z nového domu nebyli nešťastní?

    Velikost a dispozice jsou rozhodující

    Ještě před samotným výběrem se zamyslete, kolik místností skutečně potřebujete, zda chcete kuchyň spojenou s obývákem, kolik úložného prostoru potřebujete. Položte si otázku, zda bude mít každý obyvatel domu dostatek soukromí? Pokud si zodpovíte všechny tyto otázky, katalog rodinných domů se vám hned bude snadněji prohledávat.

    Čtvercový dům není jediným řešením. Dlouhý dům je vhodný na úzké pozemky a poskytne dostatek soukromí pro všechny. Zdroj: djsarchitecture.cz

    V případě dispozice se zaměřte i na velikost místností a zkuste si je reálně nalinkovat, například pomocí provázku, na nějakém velkém prostranství. Na obrázku se místnosti zdají větší, než ve skutečnosti jsou. Nezapomeňte na úložná místa! Některé katalogové domy šetří čtverečními metry – jsou sice levnější, ale následně můžete zjistit, že nemáte kam dát kola nebo lyže.

    Nezapomeňte na soukromí

    Velká okna jsou sice krásná a moderní, ale pokud přes ně vidí všichni kolemjdoucí a sousedé, jak se ráno převlékáte, pak to nemusí být zrovna příjemné. Zamyslete se tedy nad tím, zda k vám někdo může vidět z ulice a kde mají okna sousedé. Díky tomu zjistíte, kde a jaká okna by měl mít váš dům, abyste dosáhli vytouženého soukromí.

    Nezapomeňte, že do chodby či koupelen, například můžete umístit okna s mléčným sklem – pustí do prostoru světlo, ale vše, co se děje uvnitř zůstane před případnými zvědavci skryto. Alternativou k oknu může být i světlík, ten je ale finančně náročnější.

    Velikost a tvar pozemku

    Se soukromím úzce souvisí i správné umístění domu na pozemek. Někteří lidé si doprostřed pozemku postaví klasický čtvercový dům, a pak se divý, že mají zahradu zbytečně rozčleněnou a že je těžko využitelná.

    Katalogy rodinných domů ale už dávno nenabízejí jenom čtyřhranné domy, můžete zde najít i domy do L, případně různé moderní funkcionalistické obdélníky, dvoupatrové i jednopatrové domy. Máte z čeho vybírat, abyste měli dům, díky kterému co nejlépe využijete váš pozemek.

    Souznění s okolím

    V neposlední řadě byste neměli zapomínat, aby tvar a velikost domu ladil s místem, do kterého se stěhujete. Ulice by i po dostavbě vašeho domu měla působit kompaktně. Dosáhnete toho i volbou barev a materiálů. V neposlední řadě je důležité i oplocení domu a volba zeleně viditelná z ulice.

    Montovaný betonový plot je sice rychlým a relativně levným řešením, které vás ochrání před zraky sousedů, ale při pohledu z ulice bude působit rušivě, smutně a tak trochu jako vězení.

    Rate this post