• Středočeské vily Otakara Novotného

    11.3.2015 | autor: redakce | sekce: Ostatní, Inzerce

    Architekt Otakar Novotný vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Mezi jeho učitele patřil i Jan Kotěra. Podnikl řadu studijních cest po Evropě. Inspiraci, kterou nasbíral v dalších zemích ve svých návrzích  spojil s touhou po něčem novém, tak typickou pro mladou generaci. Pod jeho rukama vznikly významné stavby, jako například secesní vila na Zbraslavi pro nakladatele Ottu. Architekt pojímal vily jako kompletní umělecké dílo. Navrhl zahradu, samotnou stavbu i kompletní vnitřní vybavení obytných prostor.

    Vila Františka Lexy v Rakovníku

    zeď z cihelMěsto Rakovník se může chlubit řadou kvalitních staveb předních architektů z období první republiky. Ještě před válkou navrhl architekt Otakar Novotný jedinečnou stavbu odrážející moderní architekturu Německa, Holandska a Belgie, secesní vilu akademického malíře a učitele Františka Lexy. Návrh vily obsahoval nové pojetí vnější fasády domu, kde se hladká omítka střídá s odhaleným zdivem. Ostré pravoúhlé hrany zjemnil architekt zaoblenými prvky objevujícími se v celkovém půdorysu i na jednotlivých částech zdiva a oken. Ostatně díky použití více než stovky oken získala stavba odlehčený ráz, vynikající světelné podmínky v interiéru a větší splynutí s okolní zahradou.

    Vila Jana Váni v Benešově

    Jako poslednímu návrhu před válkou se věnoval architekt Novotný stavbě ve svém rodném Benešově. Rodinné sídlo pokladníka spořitelny opět charakterizuje odhalené zdivo, tentokrát dvou barev- šedé hrubé cihly v kombinaci s červenými. Pro odlehčení stavby použil řadu francouzských oken. Obytné prostory koncipoval směrem na jih s propojením do zahrady. Rozlehlou plochu okolo domu doplnil pergolou a altánem.

    Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:artur84)

    5/5 - (1 vote)