• Kubismus na vsi

    4.3.2015 | autor: redakce | sekce: Ostatní

    Citlivě zrekonstruovanou kubistickou vilu, si můžete prohlédnout na vlastní oči v Libodřicích nedaleko Kolína. Nadaci českého kubismu se za přispění zahraničních investorů podařilo vdechnout zcela zchátralé vile její bývalou krásu a velkolepost.

    kubismusVznik vily

    Kolem roku 1912 si v areálu velkostatku dal Adolf Bauer vystavit rodinný dům. Jejím návrhem pověřil mladého Josefa Gočára. Při stavbě se projevilo architektovo nadšení pro nové formy v umění. Dům včetně přilehlé zahrady a oplocení je oslavou českého kubismu. Okna, dveře, to vše rámuje plastické prolamování, které se ve stejných rysech projeví ve výplních oken i interiérových dveřích a na zábradlí vedoucí přes terasu do zahrady. Vnitřní vybavení se nedochovalo, ale lze usuzovat, že na jeho tvorbě se Josef Gočár nepodílel.

    Roky plynou

    Bauerovi byli židovského původu, a proto jim vilu roku 1941 zabavili. Většina rodiny zahynula během holokaustu. Od vzdálenější příbuzné po válce vilu odkoupil stát. Ten český kubistický poklad využívalo prozaicky jako národní výbor a byty. Vila bez přísunu finančních prostředků tak byla ponechána svému osudu. Naštěstí v roce 2002 pozemek odkoupila nadace českého kubismu. Dnes se tedy tento klenot opět skví v celé své prvorepublikové kráse. Rozsáhlou fotogalerii lze najít na oficiálních stránkách www.nck.cz/bauerova-vila/.

    Obrázek převzat z webu pixabay.com

    Rate this post