• radiator

    Jak ušetřit při vytápění nemovitosti plynem?

    22.1.2024 | autor: David K. | sekce: Energie

    Plyn je v současné době poměrně drahou komoditou. Pokud s ním topíte, určitě se s hrůzou obáváte, jaké bude vaše vyúčtování po zimě. Pakliže nechcete platit více než musíte stačí, když si v tomto směru osvojíte několik praktických návyků. S jejich dodržováním se můžete spolehnout na to, že při vytápění nemovitosti plynem nebudete platit více než musíte.

    Snižte teplotu v interiéru

    Možná si to ani neuvědomujete, ale každé snížení teplotu v domácnosti o jeden stupeň přináší úspory v řádu stovek korun ročně. Využít můžete také toho, z jakého stavebního materiálu máte postavenou nemovitosti. U cihlového domu nevypínejte topení úplně, protože následná akumulace tepla by se mohla zbytečně prodražit. Naopak ve dřevostavbě můžete nechat klesnout teplotu v interiéru na 10 °C. Pak vše velice rychle vytopíte.

    Správné větrání a další věci

    S úsporou peněz za vytápění plynem souvisí také správné a efektivní větrání. Rozhodně se naučte přes zimu větrat krátce a intenzivně. Vyvarujte se také otevřené ventilačce, skrze níž vám utíká nemalé množství tepla.

    Vsadit můžete i na takové praktické tipy, jakými jsou kupříkladu odrazové fólie na radiátory. Ty lze mimochodem řešit i relativně levně za pomoci alobalu. Ve výčtu podobných tipů bychom jistě mohli pokračovat. Například se naučte zavírat za sebou dveře vedoucí do chladnějších prostor domácnosti. Pořiďte si na radiátory termostatické hlavice, což je více než znamenitá investice. Její návratnost bude při správném nastavení teploty v každé místnosti opravdu brzká.

    Pokud máte v interiéru nábytek natlačený na topení, odsuňte ho nebo přemístěte, ať může teplo proudit do prostoru. Zároveň neopomínejte ani na pravidelnou údržbu plynového kotle. Správný servis se postará nejenom o odstranění případných závad, ale také o správné seřízení průtoku plynu, což se kladně promítne na vaší peněžence.

    Rate this post