• electricity

    Víte, jak ušetřit energii v domácnosti?

    22.4.2024 | autor: David K. | sekce: Energie

    Elektřina, potažmo její spotřeba se zásadním způsobem promítá do rozpočtu každé domácnosti. Jestliže vás dlouhodobě sužují vysoké výdaje za energie, pak pro vás máme několik tipů, jak je snížit. Nejedná se o rady zateplete si dům, vyměňte okna a pořiďte si nové spotřebiče. To opravdu ne. Přinášíme vám tipy, které vás mnohdy nic nestojí a vy máte možnost ušetřit za elektřinu.

    Vsaďte na noční proud

    Pokud patříte k těm, kdo mají pro mnohé známý noční proud, respektive máte dostupnou levnější elektřinu v daném časovém úseku, využijte toho naplno. Například v této době pouštějte myčku nádobí, pračku, sušičku a ostatní spotřebiče, které mají vyšší spotřebu energie.

    Dále zkuste nastavit správnou teplotu lednice a umístit na vhodné místo, které určitě není vedle topení. Uvidíte, že její spotřeba se také sníží. Jestliže máte doba stolní počítač i notebook, měli byste vědět, že právě druhý jmenovaný má oproti první nižší spotřebu elektřiny.

    Pokud něco dlouhodobě nepoužíváte, vytáhněte to ze zásuvky. Je to spousta elektrospotřebičů fungujících v pohotovostním režimu. Jenže, když si spočítáte i tyto na první pohled zanedbatelné náklady a dopracujete se k výdajům za rok, může jít o celkem vysoké číslo.

    Dejte zelenou úsporným žárovkám

    Podceňovat byste neměli ani to, čím svítíte. Jestliže máte v domácnosti staré žárovky, neváhejte a urychleně je vyměňte za ty úsporné, potažmo LED žárovky. I když může jít v rámci celé nemovitosti o vyšší vstupní investici, věřte, že se vám navrátí ve velice krátké době. Ostatně, je lepší při zachování stejného světla svítit zdrojem se spotřebou 15 W než 100 W. Taková výměna se stoprocentně promítne na vašem ročním zúčtování.

    Začněte z pohledu spotřeby elektřiny myslet ekonomicky a držte se několika základních pravidel prezentovaných výše. Když je dodržíte, ušetříte. O tom se můžete přesvědčit sami.

    Rate this post