• pujcovna lodi

    Vyrážíte na Sázavu a nemáte doma žádné vybavení? Přinášíme pár tipů na výlety do okolí

    29.7.2022 | autor: David K. | sekce: Ostatní, Inzerce

    Vyrazit na řeku pro mnoho lidí znamená celodenní pádlování, ale jsou i tací, kteří chtějí pádlovat jen několik hodin a pak si odpočinout a užít si krásný výlet na souši. Je jedno, na kterou ze sjízdných řek se vypravíte, všude je něco k vidění. Kam vyrazit v okolí řeky Sázavy, pokud vás už nebaví dívat se do plynoucího proudu řeky? Svěřte své vodácké zážitky do rukou zaměstnanců půjčovny lodí na Sázavě a nechte se inspirovat tipy na suchozemské výlety, které si můžete užít v okolí řeky.

    Sázavský klášter

    Přímo v městečku, které se stejně jako řeka, jmenuje Sázava, leží klášter, který patří k nejstarším v Čechách. Klášter byl založen v roce 1032 knížetem Vratislavem II. na vysokém břehu nad řekou Sázavou. Klášter byl kdysi velmi bohatý a mocný, ale během husitských válek byl několikrát vypleněn a zpustošen. Přesto byl vždy obnoven a i v současnosti je možné navštívit nejen samotný klášter, ale také baziliku s nedokončenou lodí z období gotiky.

    Sklárny v Sázavě

    Tradice sklářství na Sázavě sahá až do roku 1837, kdy František Kavalier založil ve Svatoprokopské huti sklárnu. Na sklářskou tradici navazuje sklářské centrum ve sklárně František, kde můžete navštívit interaktivní expozici seznamující s jednotlivými sklářskými technikami a také se zúčastnit některého z kurzů, kde si tyto techniky můžete sami vyzkoušet.

    Hrad Český Šternberk

    Tento hrad, který patří k nejznámějším a nejnavštěvovanějším hradům v Čechách, se nachází jen asi půl hodiny jízdy od Sázavy (města). První zmínka o hradu pochází z roku 1241, ale jeho dnešní podoba je již ze 17. století, kdy byl přestavěn v barokním stylu. Zámek se nachází na vysoké skále nad údolím řeky Sázavy a z jeho oken je krásný výhled do okolí. Můžete si být jisti, že doporučení k jeho návštěvě vám dá i leckterá půjčovna lodí Sázava.

    Rataje nad Sázavou

    Toto město se nachází na skalnatém ostrohu nad řekou Sázavou, a proto se mu také říká „město na skalách„. Rataje nad Sázavou jsou známé svým unikátním Dřevařským muzeem, které dokumentuje historii lesnictví a zpracování dřeva v této oblasti. Navštívit můžete také zříceninu hradu Pirkštejn, která se nachází kousek za městem. Hrad byl postaven kolem roku 1250 a jeho návštěva stojí za to.

    Rate this post