• buckwheat

    Poznejte pohanku a začněte ji využívat ve své kuchyni

    12.9.2022 | autor: David K. | sekce: Ostatní

    Pohanka je pojmem, s ním se v rámci gastronomie setkal asi každý. A pokud náhodou ne, nevadí. V tomto článku vám tuto plodinu představíme podrobněji. V dřívějších dobách byla označována jako pochutina chudých. Jde o bezlepkovou surovinu, která obsahuje rutin vhodný na cévy.

    Tato plodina se nejčastěji pěstuje v prostředí Valašska. V drsných podmínkách, kde se mimo jiné formuje také její skvělá struktura. Před tím, než vůbec může přijít na talíř dochází k odstranění slupek, k čemuž dochází různými způsoby.

    Jak si připravit dobrou pohanku?

    Když se mnozí z vás podávají na pohanku, určitě si s největší pravděpodobností vybaví rýži. A není se čemu divit. Příprava pohanky je v tomto směru hodně podobná. Dušení je asi tím nejobvyklejším způsobem chystání tohoto jídla. Stačí ji důkladně propláchnout, dát do hrnce s vodou, osolit a nechat povařit asi pět minut.

    Než budete pohanku podávat na talíř, nechte ji asi patnáct minut odstát. Během této doby nabyde na svém objemu a bude konzumovatelná. Takto dušenou pohanku pak můžete použít jako přílohu, popřípadě ji zakomponujete do hlavního pokrmu k masu či zelenině.

    Pohanka na mnoho způsobů

    Pokud se do této suroviny po prvním soustu zamilujete, jistě se stane nedílnou součástí vašich pokrmů. A těch může být skutečně více než dost. Meze se v tomto směru rozhodně nekladou. Z pohanky můžete vytvořit například pohankovou kaši. Hodně populární a oblíbený je Valašský kontrabáš. Jestliže máte kladný vztah k tradičním pokrmům, nevyhýbejte se ani pohankovému maňasovi, kde kromě pohanky sehrávají důležitou roli také sušené houby, brambory a škvarky.

    Tak co, dostali jste po přečtení tohoto článku chuť na pohanku? Nebo ve vás alespoň vzbudila zájem a půjdete si koupit do krámu? Pokud ano, tak se zaměřujte především na kvalitní pohanku s jasnou informací o zemi původu.

    Rate this post