• sleep

    Nemůžete usnout? Poradíme vám, jak na to

    13.6.2022 | autor: David K. | sekce: Ostatní

    Spánek je pro člověka hodně důležitý, o tom není žádných pochyb. Právě během něho nabíráme dostatek nové životní energii. V průběhu spánku si odpočine nejenom tělo, ale také mysl. Problém tedy nastává, když člověk nemůže rychle usnout, aby naspal požadovaný počet hodin a ráno je celý rozlámaný. Jestliže podobným neduhem pravidelně trpíte také, přinášíme vám několik užitečných rad.

    Jak rychleji usnout?

    Existuje přemíra nejrůznějších tipů. Jedním z nich je třeba horká koupel před spaním, která vás příjemně zahřeje. Dále vsaďte na relaxační vůně, bylinkový čas a správné stravování. Na noc už byste neměli moc pít a jíst. Druhá večeře musí být opravdu lehká, aby tělo přes noc zbytečně netrávilo a vy jste se nebudili. Určitě se vyvarujte i pozdní konzumaci kávy nebo alkoholu.

    Základem kvalitního a dobrého spánku je také vhodná matrace a postel. Když se vám v ní bude ležet pohodlně, určitě usnete rychleji nežli na nějaké staré palandě, která vrže a všude vás tlačí. Pro rychlejší usínání je vhodný dostatek čerstvého vzduchu. Před spánkem si tedy důkladně vyvětrejte.

    Zapomeňte na moderní technologie

    Chcete-li klidně a bezstarostně usnout, určitě zapomeňte na koukání na televizi, do počítače, mobilního telefonu nebo tabletu těsně před spaním. Modré světlo v tomto případě není zrovna ideální volbou. Naopak si raději dopřejte zdraví pohyb a unavte se. Pod pohybem si ovšem nepředstavujte výraznou fyzickou zátěž. Té se raději vyhněte a vyrazte na půlhodinovou procházku.

    Před spaním se můžete unavit také čtením své oblíbené knihy. Populární je také cvičení označované jako 4-7-8. Během něho se čtyři vteřiny nadechujete, sedm sekund zadržujete dech, osm vteřin vydechujete, a tak stále dokola, než usnete. Když si vezme k srdci alespoň několik výše uvedených rad vězte, že se naučíte usínat podstatně rychleji a vašemu zdraví to jenom prospěje.

    Rate this post