• renovace a olejovani podlahy z parket

    Jak na renovaci parket?

    15.10.2020 | autor: redakce | sekce: Rekonstrukce, Inzerce

    Podlaha z parket je taková dřevěná klasika. Dost možná se dá říct odznak jistého statusu. Ať jsou lakované nebo voskované, vyžadují nevyhnutelně určitou péči. Čistění v určitých intervalech je základ, občasná renovace parket Praha je potřeba při trvalejších problémech.

    Parkety jsou – stejně jako dřevěný nábytek – háklivé na vlhkost a teplotu místa, kterou do sebe snadno přijímají. Může u nich proto dojít k zakřivení, nabobtnání, v případě buku zešedne povrch. Pokud dřevo naopak vyschne, také se zkřiví, smrskne a podobně. Ideální vlhkost vzduchu je proto 45 – 65 %, teplota pak 15-25 °C.

    Pravidelností k životnosti

    Základem pro životnost parket ve funkčním stavu je jejich pravidelné čistění. Renovace parket Praha je extrémnějším zásahem, pokud běžné prostředky selžou. Hlavní zásadou je nenosit na parkety špínu zvenku – bláto, sníh, písek, jakákoli vlhkost. Tohle všechno parkety nemají rády, takže se přezouvejte, čistěte si boty a sušte je.

    Tekutiny jsou obecně nepřítelem parketové podlahy. Způsobují skvrny, narušují lak na povrchu dřeva a tím dovolují vlhkosti dostat se dovnitř. Pak se dřevo prohne a je to už jen na renovaci parket Praha – i při nejmenším nabobtnání. Kritická je v tomhle ohledu například kuchyně – je tu hodně páry, častěji něco padá na zem a většinou je to vlhké. Nohy nábytku mohou parkety poškrábat, ale to se dá vyřešit pomocí plstěných chráničů. Kancelářské židle mohou mít například měkčená kolečka, která dřevu nevadí.

    Jak na čištění?

    Především čistěte pravidelně. Opomenutí údržby vede lehce k narušení povrchu (poškrábání), přinejhorším rovnou k deformaci a bobtnání dřeva. Čisticí prostředky volte podle typu povrchu. Ideální je suché čištění. Při mokrém si dávejte pozor na hromadění vody v loužičkách. Právě položené parkety čistěte několik dní pouze na sucho.

    Suché čištění je stejné pro lakované i olejované parkety. Oba typy lze zametat, také pravidelně vysávejte usazeniny mezi spárami. Vždy používejte měkký nástavec (kartáček). Při mokrém postupujte dle typu parket, dejte ale pozor, aby mop či hadr nepouštěl vlákna.

    Parkety voskované

    Myjte je vodou s 1% voskového oleje dle návodu na přípravku. Pak nechce parkety vyschnout – ideálně přes noc a v tomto čase na ně nestoupejte. Vosk obnovuje jak povrch, tak odolnost proti škrábancům. Skvrny jdou dolů teplou nebo vlažnou vodou, zaschlé s trochou voskového oleje, případně lihu. Pak ještě místo otřete vodou. Pokud nečistota opravdu drží, obruste ji jemným smirkovým papírem, ale nepoškrábejte povrch parkety. Pak použijte opět vosk.

    Lakované

    Tyto dřevěné parkety vytírejte mopem či hadrem s vodou a trochou šetrného (nikoli agresivního) čisticího prostředku. Vždycky dobře vyždímejte. Následně naneste leštěnku, poskytne krom lesku i ochranu. Vyskytuje se i v matné verzi a lze použít leštičku pro ideální vrstvu.

    Lehké skvrny pustí mokrým hadříkem, případně s trochou mýdla. Pokud skvrny odolávají, přidejte do vody trošku lihu či benzinu. Žvýkačky můžete snadno oškrábat, když je předtím zchladíte ledem zabaleným v igelitu.

    Rate this post