• Ochranné pracovní pomůcky

    15.1.2015 | autor: redakce | sekce: Stavba

    Ochranné pracovní pomůcky chrání při práci vaše zdraví a v extrémních případech i váš život. Jsou podstatnou součástí výkonu mnoha povolání. Víte, jaké konkrétní ochranné pracovní prostředky byste měli ve své práci nosit? A víte, podle čeho si OPP (ochranné pracovní pomůcky) správně vybrat?

    Co patří mezi ochranné pracovní pomůcky?

    Nejdříve bychom si měli ujasnit dva rozdílné pojmy, které se často pletou. „Ochranné pracovní pomůcky je obecně používaný termín. Často je chybně zaměňován s odborným pojmem „osobní ochranné pracovní prostředky“ (OOPP) – (například pracovní oděv je mylně automaticky považován za osobní ochranný pracovní prostředek). Používání OOPP je jasně dáno příslušným zákonem. Zjednodušeně řečeno ne každá ochranná pracovní pomůcka je zároveň i osobním ochranným pracovním prostředkem.

    Mezi ochranné pracovní pomůcky patří:

    ochranne pracovni pomucky - odevy– pracovní rukavice,

    – pracovní obuv,

    – pracovní oděvy,

    – ochrana zraku,

    – ochrana sluchu,

    – ochrana dechu,

    – ochrana hlavy,

    – ochrana proti pádu z výšky,

    – čelovky,

    – svařovací kukly a další…

    Mezi povolání, která ochranné pracovní pomůcky nejčastěji využívají, patří zdravotníci, elektrikáři, svářeči, kuchaři, řezníci, rybáři nebo cestáři. OPP jsou tedy vyráběny především pro ty profese, kde lidé pracují s nebezpečnými materiály a přístroji, často se ušpiní nebo musí být dobře vidět i večer nebo v noci. Využití ale najdou skoro na každém pracovišti, často i ve volném čase mimo práci – pracovní obuv je vhodná do skladů, kde může hrozit pád krabice na nohu – prsty ochrání pracovní boty s ocelovou špicí. Obchodník, který často cestuje autem, zase v případě poruchy automobilu ocení reflexní výstražnou vestu. A třeba taková ochranná přilba je na stavbách u všech profesí povinností.

    S čím vám pomohou ochranné pracovní pomůcky?

    OPP chrání vaše zdraví, to už jsme si řekli v úvodu. Co vše a v jakém provedení obsahuje jejich nabídka?

    Pracovní rukavice

    ochranne pracovni pomucky - rukaviceNapříklad pracovní rukavice, které patří mezi nejdůležitější ochranné pracovní pomůcky. Nejčastěji využívané jsou kombinované rukavice, složené z mixu kůže a látky, dále celokožené nebo látkové rukavice. Existují ale také rukavice protiřezné, kevlarové, žáruvzdorné, dielektrické nebo kovové. Řadí se sem i jednorázové rukavice.

    Pracovní obuv

    ochranne pracovni pomucky - obuvPodobně existují i odlišné druhy pracovní obuvi. Všeobecně by boty, které využíváte pro svou práci, měly být kvalitní, pohodlné a bezpečné. Každé povolání ale přináší odlišné nároky na bezpečnost pracovní obuvi. Pokud pracujete venku, obuv by měla odolná před průnikem vody. Zdravotníci zase ocení bílé pracovní boty. Pro práci s motorovou pilou je vhodná protiřezná pracovní obuv.

    Pracovní oděvy

    Kategorie pracovních oděvů je široká. Nabízí se montérky, které najdou využití i mimo pracoviště, reflexní výstražné oděvy, kyselinovzdorné nebo nehořlavé oděvy. Samozřejmostí je i kompletní oblečení pro zdravotníky, kuchaře, dále pak oděvy do deště, pracovní zástěry, ochranné overaly a další jednotlivé kusy pracovního oblečení – mikiny, vesty, kalhoty, kombinézy, trička, bundy, košile nebo pláště. Pracovní oděvy mohou kromě jiného také reprezentovat image celé vaší firmy na veřejnosti.

    Ochrana zraku

    ochranne pracovni pomucky - CERVAPod ochranu zraku řadíme především ochranné brýle. Často je využíváme i v běžném životě. Výhodou je, že je možné některé ochranné brýle nasadit i na běžně nošené dioptrické, nebo je přímo vybavit dioptrickými skly. Dále k ochraně zraku slouží ochranné štíty a svařovací kukly a štíty.

    Ochrana sluchu

    Ochrana sluchu je nutností při práci v hlučném prostředí. Při nižších hladinách hluku je možné použít pěnové zátky, při vyšších jsou pro lepší ochranu sluchu vhodné mušlové chrániče – sluchátka.

    Roušky, respirátory a ochranné masky či polomasky

    Roušky, respirátory a ochranné masky či polomasky zajišťují ochranu dechu. Jejich použití by mělo být samozřejmostí v jakémkoli znečištěném prostředí. Dýchací cesty je nutné chránit například před prachem, azbestem nebo aerosoly.

    Ochranu hlavy

    Ochranu hlavy nejčastěji plní pracovní přilby. Jejich využití je nejen ve stavebnictví, ale i v průmyslu a v dalších pracovních odvětvích. V nabídce najdete ale také baseballové čepice s reflexními doplňky, zimní čepice nebo pletené čepice v signální barvě. Řadí se sem i ochranné jednorázové čepice do potravinářství.

    Ochrana proti pádu z výšky

    Ochrana proti pádu z výšky je zajištěna polohovacími pásy a postroji. Pro nejvyšší bezpečnost je ideální zkombinovat celý systém zavěšení výrobky od jedné firmy – patří sem pracovní postroje, lana, karabiny, lana s tlumičem pádu, polohovací lana, zachycovací systémy s ocelovým lankem, zachycovače pádu, samonavíjecí zachycovací systémy, univerzální přepravní vaky a další.

    Čelovky

    celovkaČelovky využijí všichni pracovníci, kteří potřebují dobře vidět ve výkopech, kanálech, štolách nebo jeskyních. Čelovka se jednoduše připne na ochrannou přilbu a vaší práci již nic nebrání.

    Ochranné pracovní pomůcky napomáhají bezpečnosti při vaší práci, některé jsou i povinným vybavením při výkonu specifických povolání. Nezapomínejte na to, že vhodně zvolené ochranné pracovní pomůcky mohou zachránit i váš život a noste je ve všech doporučených situacích.

    Nabídku kvalitních, certifikovaných pracovních pomůcek naleznete ZDE!

    Rate this post