• Pár tipů, jak prodloužit životnost nábytku

    21.3.2022 | autor: David K. | sekce: Rekonstrukce

    Nábytek je nedílnou součástí našich domácností. Právě tyto produkty přispívají k zútulnění vnitřních prostor, přináší nám patřičný komfort a ve výsledku příjemný pocit domova. Jestliže chcete, aby vám nábytek vydržel co možná nejdelší dobu a vypadal stále jako nový, začtěte se do následujících řádků. Přinášíme vám několik praktických tipů, které jsou z větší míry vlastní pro dřevěný nábytek.

    Už samotné umístění hraje důležitou roli

    I když o takových věcech přemýšlí asi jenom málokdo, je vhodné zaměřit se na samotné umístění nábytku v interiéru. Z pohledu jeho životnosti byste si měli dát pozor kupříkladu na blízké umístění u topení a radiátorů. Nábytek je lepší situovat také dál od klimatizace. I přílišný každodenní sluneční svit se může negativním způsobem podepsat na životnosti nábytku.

    Pravidelná údržba a dodržování jistých věcí

    Má-li nábytek sloužit dlouhá léta, je zapotřebí o něj pečovat. Tou minimální údržbou je bezpochyby pravidelné otírání nábytku lehce navlhčeným hadříkem. Stačí, když takovou údržbu provedete alespoň jednou týdně. Vyhněte se chemickým látkám a saponátům. Někdy je vhodné dřevěný nábytek opatřit i vhodným nátěrem. To však týká spíše nábytku vystaveného vnějším povětrnostním vlivům.

    Zapomínat byste neměli ani na dodržování technických vlastností nábytku. Typickým příkladem je zbytečné přetěžování. Tomu se vyhněte a respektujte nosnost udávanou výrobcem. Po delší době se vyplatí zkontrolovat dotažení šroubů a jiných spojovacích prvků nábytku. Chránit byste ho měli také před vlhkostí. Posledním pomyslným nepřítelem jsou domácí mazlíčci. Proti nim ovšem někdy není možné zabránit poškození nábytku.

    Když budete dodržovat všechny výše uvedené rady, buďte si jisti, že tím prodloužíte životnost zakoupeného nábytku. Na druhou stranu platí, že s ničím by se to nemělo přehánět. Takže péče o nábytek ano, ale s rozumem.

    Rate this post