• rekonstrukce

    Jak naplánovat rekonstrukci

    19.1.2020 | autor: redakce | sekce: Rekonstrukce, Inzerce

    Pokud vás čeká rozsáhlejší rekonstrukce bytu, je určitě dobré nepodcenit přípravy. Jedná se o velký zásah do vašeho každodenního života a je lepší mít vše připravené a neřešit vzniklé krizové situace za pochodu.

    Před začátkem rekonstrukce

    Na začátek je dobré se zamyslet, zda vám rekonstrukce neznemožní běžný život a zda by nebylo lepší se na nějakou dobu přestěhovat ke známým či příbuzným. Před začátkem prací si vyhraďte čas na nákup potřebných ochranných pracovních pomůcek a pracovních oděvů, abyste pak nákupy nemuseli řešit, až bude váš byt vzhůru nohama.

    Které pomůcky budete potřebovat, záleží na konkrétních plánovaných úpravách. Pokud se budete sami aktivně podílet na rekonstrukci, určitě se neobejdete bez správného pracovního oděvu. Kvalitní pracovní oděvy vás ochrání nejen před znečištěním, ale i před případnými menšími zraněními a umožní vám mít nářadí po ruce díky systémům kapes. Další šikovnou vychytávkou jsou třeba vypolstrovaná kolena, která vás chrání před bolavými koleny, pokud u práce klečíte.

    rekonstrukce

    TIP: Podívejte se, jak vybrat správné pracovní oblečení.

    Plánování času a rozdělení úkolů

    Dalším bodem, který určitě nesmíte podcenit, je pečlivé rozplánovaní času a rozdělení úkolů. Ujasněte si, které změny ve vašem bytě musí proběhnout, jak na sebe mají navazovat a kdo za ně bude zodpovědný. Promyslete si, které úkoly zvládnete sami, na které se vyplatí najmout větší firmu a na které soukromého řemeslníka.

    Výhodou větší firmy může být široké portfolio dodavatelů a ověřené postupy, oproti tomu živnostník může mít individuální přístup, lepší cenu, nebo kratší čekací lhůty. Trvejte však na tom, že s každým účastníkem budete mít podepsanou platnou smlouvu, abyste nemohli být podvedeni.

    Finance

    Udělejte podrobný průzkum trhu a spočítejte si, kolik vás celá rekonstrukce bude stát. V průběhu se může stát, že řemeslníci zjistí, že materiál, který jste si vybrali, nelze z nějakého důvodu použít. Počítejte tedy s možnými změnami a nechte si v rozpočtu rezervu.

    Nevolte automaticky nejlevnější materiály, mohou mít menší životnost a nižší kvalitu. Investujte peníze i do profesionálního poradenství. Spolehlivý stavební dozor vám může ušetřit spoustu práce a stresu.

    Pracujte s tím, co máte

    Líbí se vám kuchyně spojené s obývacím pokojem a jídelnou s francouzskými okny vedoucími na terasu? Pokud rekonstruujete malé panelákové 2+1, takovouhle představu vám bohužel nesplní ani ti nejlepší řemeslníci. Zamyslete se nad možnostmi, zapracujte do prostoru co nejvíce svých nápadů, ale ponechte mu funkčnost. Vyberte si jeden prvek, například jeden konkrétní typ dřeva a aplikujte ho do všech místností v bytě. Celý prostor pak vypadá kompaktně a sladěně. Světlé barvy vám naopak opticky prostor zvětší a vypadá pak „vzdušněji“. Fantazii se meze nekladou!

    rekonstrukce

    Rate this post