• Vyplatí se úsporné žárovky? Jaké vybrat?

    12.11.2018 | autor: David K. | sekce: Doplňky

    Za svícení platí každá domácnost nemalé množství peněžních prostředků. Tyto poměrně vysoké náklady lze celkem efektivně minimalizovat, a to za pomoci úsporných žárovek. Pokud jste doposud neměli možnost je vyzkoušet, přinášíme vám bližší informace o tomto sortimentu. Zjistíte, jaké jsou jejich výhody, nevýhody a hlavně, jaké vybrat pro domácí užití.

    Výhody úsporných žárovek

    Jak už asi většina čtenářů pochopila hned z úvodu tohoto článku. Úsporné žárovky jsou v první řadě provozně ekonomické. To znamená, že spotřebovávají podstatně méně energie než staré žárovky, které používáte doposud. Mnozí výrobci uvádí, že jde o úsporu v řádu osmdesáti procent.

    Jestliže se bojíte umístit úsporné žárovky do místností, kde často rozsvěcíte a zhasínáte, pak se nebojte. Není k tomu žádný důvod. Úsporné žárovky jsou po této stránce maximálně odolné, vyhovují všem bezpečnostním standardům a pravidelné a hodně časté spínání jim rozhodně neuškodí. Takže tímto krokem je určitě nezničíte.

    Mezi podstatné klady úsporných žárovek patří také dlouhá výdrž. Záleží samozřejmě na tom, jakého výrobce a modelovou řadu žárovek zvolíte, ale oproti klasickým žárovkám si životnost můžete prodloužit až 10krát, někdy dokonce i vícekrát. To pak s přehledem vykompenzuje vyšší pořizovací náklady, protože návratnost je skutečně krátká.

    Ve výčtu kladů bychom mohli samozřejmě pokračovat.

    • Úsporné žárovky se pyšní vyšší svítivostí.
    • S pomocí úsporné žárovky docílíte kvalitního a přirozeného osvětlení, z něhož vás nebudou bolet oči a hlava.

    Nevýhody úsporných žárovek

    V rámci jisté objektivity je třeba zmínit i několik drobných neduhů úsporných žárovek. Pokud zvolíte ty kompaktní, pak budou určitě o něco větší nežli klasické žárovky. O vyšší vstupní investici už jsme se zmínili, tu však nelze považovat za velkou nevýhodu, protože výdaje se hodně rychle vrátí.

    Jediné, co mají oba typy žárovek společného je fakt, že jsou mechanicky náchylné, ale to v podstatě jakákoliv úsporná žárovka. Jednoduše s ní musíte šetrněji zacházet.

    jplenio / Pixabay

    Jaký si zvolit typ úsporné žárovky?

    Výše popisované výhody patří zejména kompaktním úsporným žárovkám, které jsou na trhu už nějakou tu dobu a patří k dlouhodobě osvědčeným. Setkat se však můžete ještě s jednou úspornou variantou, jíž tvoří LED žárovky. Ty svými vlastnostmi dokonce předčí kompaktní úsporné žárovky a ve své podstatě eliminují jejich neduhy. I u nich musíte počítat s tím, že si jednoduše připlatíte, ale to se rozhodně vyplatí.

    • Životnost až 50 000 hodin
    • Úspora energie až 90 %
    • Libovolný tvar i velikost LED žárovky

    Je nepochybné, že LED žárovky jsou vlastně hudbou budoucnosti, takže pokud si je pořídíte, vydáte se tou správnou cestou.

    Rate this post