• grass

    Vertikutování zahrady má přínos pro trávník

    4.12.2023 | autor: David K. | sekce: Zahrada

    S pojem vertikutace se můžete v poslední době setkat poměrně často. Obvykle to bude z řad majitelů zahrad, které věnují zvýšenou péči svému trávníku. Pokud si chcete dopřávat onen anglický trávník nebo se mu alespoň co nejvíce přiblížit, nestačí pouhé hnojení a zalévání. Důležitá je i zmiňovaná vertikutace, o níž se nyní rozepíšeme trochu více.

    Co je to vertikutace?

    Pod tímto výrazem si můžete představit něco jako provzdušnění trávníku. Využívány jsou speciální zařízení hodně podobná klasickým sekačkám. Nejprve přichází na přetřes prořezávání půdy v malé hloubce do cca 3 milimetrů. Tím je narušen plevel a půda má lepší podmínky pro další růst trávy. Tento prvek vertikutátoru můžete vyměnit i za speciální hřebeny, s nimiž naopak z trávníků vyčešete starou trávu.

    Pokud vás zajímá, kdy se pustit do vertikutace, udělejte si čas dvakrát ročně. Jak asi každý správně tuší, bude to na jaře v období od konce března do konce dubna. Druhé vertikutování trávníku vás bude čekat a podzim od konce srpna do konce září. Při realizaci této činnosti myslete na to, že výška trávníku musí být kolem 4 cm, aby při provádění jednotlivých úkonů nedošlo k jeho poškození.

    Když provedete vertikutaci, neměli byste opomíjet ani na shrabání toho, co po vás na trávníku zbylo. Je nutné odstranit zbytky mechu, plstě a nežádoucí plevel. Zkrátka byste měli končit s dokonale pročištěným a provzdušněným trávníkem.

    Vyberte si kvalitní vertikutátor

    Co se týče samotného vertikutátoru, máte pochopitelně na výběr. Na malé trávníky můžete volit základní verzi do ruky, kterou tlačíte před sebou. Pro větší plochy je vhodné zvolit elektrický nebo benzínový vertikutátor. S nimi vám bude práce odsýpat pěkně od ruky. Při jejich nákupu nepodceňujte jejich výkon a také šířku, abyste si co možná nejvíce usnadnili samotné vertikutování. Nyní nezbývá, než se těšit na nový a lepší trávník.

    Rate this post