• DSC

    Jaké benefity můžete získat z konzumace yerba maté?

    26.4.2023 | autor: David K. | sekce: Ostatní, Zahrada, Inzerce

    Yerba mate, známá také jen jako mate, je nápojem, který se v poslední době stává stále oblíbenější mezi lidmi, kteří se zajímají o zdravý životní styl. Tento nápoj je však pro mnoho lidí stále neznámý a nevědí, co se skrývá za jeho zvláštním názvem. Někdo považuje maté za druh čaje, jiný ho bere jako efektivní náhražku kávy. Pravda je ale jinde. Maté není ani káva, ani čaj. Jde o jedinečný nápoj, jehož účinky spojují výhody kávy i čaje.

    Kde se vzala yerba maté?

    Yerba mate se vyrábí z listů rostliny, která se jmenuje Cesmína paraquajská. Roste zejména v Jižní Americe. Sušené listy této rostliny se drtí a louhují v kalabase, speciálním hrníčku, který je pro přípravu maté určen. Maté se pije přes speciální brčko, kterému se říká bombilla. Kalabasa má kulatý nebo oválný tvar a tradičně se vyrábí z tykve nebo keramiky. Z praktických důvodů je ale jednodušší pořídit si pro konzumaci maté moderní kalabasu z bambusového dřeva. Bambusová kalabasa výborně podpoří přirozenou chuť matéčka a můžete ho z ní popíjet klidně celý den. Stačí si sebou vzít termosku s horkou vodou, kterou budete nápoj průběžně zalévat.

    Výhody konzumace yerba maté

    Jedním z hlavních benefitů je obsah kofeinu. Ten proniká do mozku, kde stimuluje nervový systém a zvyšuje tak soustředění a fyzickou výkonnost. Yerba mate však také obsahuje theobromin a theofylin, což jsou látky, které rozšiřují cévy a zlepšují krevní oběh. Další benefit je vysoký obsah antioxidantů a vitamínů, které mohou sloužit jako prevence před poškozením buněk. Yerba mate také podporuje trávení, což z něj činí skvělý prostředek pro lidi, kteří potřebují pomoci s hubnutím.

    Proč začít pít matéčko?

    Existuje mnoho lidí, kteří tvrdí, že jim mate yerba pomohlo s chronickou únavou, zvládáním stresových situací a bolestmi hlavy. Kromě toho, že maté pomáhá udržovat dobré zdraví, má také pověst nápoje, který pomůže s lepším soustředěním, dodá energii a chuť do práce. Yerba mate je zdravou a přírodní alternativou ke kávě. Jeho účinek může trvat několik hodin, protože kofein v něm obsažený se neuvolňuje najednou jako u kávy, ale postupně. Pokud nastartujete den s maté, budete se cítit lépe a také budete snáze odolávat stresu.

    Rate this post