• Plastová okna – jaké jsou jejich hlavní výhody?

    18.1.2017 | autor: redakce | sekce: Stavba, Inzerce

    Při výměně starých oken na domě, či bytě je důležité správně se rozhodnout, jaké okna si zvolit. Standardně dostupné základní alternativy jsou dřevěná, plastová a hliníková okna. Tyto tři alternativy se mírně liší a mají různé vlastnosti. Podívejme se tedy, co patří mezi hlavní výhody plastových oken.

    Lepší zvukově izolační vlastnosti

    Pokud jste byli zvyklí na život za starými netěsnými okny, po jejich výměně za kvalitní plastová okna se váš život změní. Do vašeho obydlí nebude vnikat takové množství rušivých zvuků z okolí. Konečně vás nebudou rušit nákladní auta a autobusy, které nad ránem začínají jezdit a lépe se vyspíte.

    Lepší tepelně izolační vlastnosti

    Přes stará okna často zejména v zimě profukovalo, protože nebyly dobře utěsněné. Nemluvě o slabých izolačních vlastnostech starých skel. Nová plastová okna podstatně zvýší tepelnou pohodu ve vašem bytě, či domě a náklady na vytápění se pravděpodobně sníží. Snížením tepelných ztrát a eliminováním množství studeného vzduchu proudícího do interiéru dokážete na topení ušetřit. Lepší teplno izolační vlastnosti se však projeví i v letních měsících, kdy nová okna nedovolí natolik prohřát obytné prostory a v bytě, či domě bude nižší, pohodovější teplota.

    Životnost a údržba

    Plastová okna mají v současné době garantovanou životnost řádově v desítkách let. Je však třeba sáhnout po kvalitních plastových oknech. Profily musí být vyrobeny z kvalitních materiálů, vyztužené ocelovými prvky aby se zvýšila tuhost a tvarová stálost okenního rámu. Čím větší je okno, tím pevnější by měl jeho rám být. Kvalitní plastová okna však nevyžadují žádnou speciální údržbu. Není třeba je pravidelně lakovat, ani jinak povrchově ošetřovat. Stačí je jednou za čas důkladně umýt, dotáhnout uvolněné šrouby na kování a klikách, případně ošetřit těsnění přípravkem k tomu určeným. Předejdete tak stárnutí pryže a prodloužíte životnost okenní izolace.

    Výdaje spojené s výměnou oken

    V neposlední řadě patří mezi výhody plastových oken i jejich pořizovací cena. Ve srovnání s dřevěnými, nebo hliníkovými okny jsou plastová okna nejlevnější. Nedoporučujeme však vybírat podle ceny, spíše podle kvality a izolačních vlastností oken. I kvalitní plastová okna jsou cenově dostupné, přičemž izolačními vlastnostmi, životností i designem se dokáží vyrovnat finančně nákladnějším, dřevěným, či hliníkovým oknům.

    Rate this post